Tendințe tehnologice 2022

-

Roboții sunt în creștere în toate domeniile vieții. Ei există ca roboți industriali, drone, vehicule automate, roboți de asistență personală, roboți chirurgicali și în multe alte forme. Conform definiției comune, roboții sunt obiecte mecanice cu trei proprietăți esențiale:

  • Pot percepe (simți) lumea din jurul lor.
  • Pot procesa percepția prin intermediul analizei datelor (gândesc).
  • Pot funcționa (acționa) ca un obiect corporal cu influență fizică.

Prin urmare, software-ul pur, fără influență fizică, nu este robotică, chiar dacă mass-media vorbitoare de limbă engleză, în special, vorbește adesea despre roboți și software de rău. Știința juridică este din ce în ce mai preocupată de roboți. Legea roboţilor se ocupă de tratarea juridică a problemelor legate de roboți.

Roboții în industria 4.0

Roboții precum Yumi de la ABB sunt folosiți în industrie. Yumi este un robot multifuncțional accesibil pentru atelier, care este prietenos cu oamenii și poate fi programat cu ușurință pentru a lucra pe linia de asamblare, de exemplu. Roboții joacă deja un rol important în industria logisticii și transporturilor. Un exemplu este centrul logistic Yellow Cube al Poștei Elvețiene din Oftringen. Aceasta se ocupă de întreaga logistică pentru comercianții cu amănuntul online, de exemplu în sectorul retailului de modă, de la depozitare la ambalare și livrare până la gestionarea retururilor. Coletele ar putea fi livrate și cu drone în viitor. Aproximativ 20.000 de drone civile sunt operaționale în prezent în Elveția.Pe lângă transportul de persoane, vehiculele cu conducere autonomă vor revoluționa și transportul de mărfuri.

În sectorul serviciilor, roboții vor ajuta tot mai mult oamenii din hoteluri și restaurante sau din comerțul cu amănuntul. De asemenea, roboții sunt folosiți din ce în ce mai frecvent în sectorul sănătății, pentru a amortiza impactul evoluțiilor demografice. O aplicație importantă este așa-numitul exoschelet, în care un schelet adaptat corpului sprijină oamenii în mișcările lor sau chiar preia mișcările lor. Cu un astfel de costum de robot, oamenii pot ridica mai greu, pot avea mai multă rezistență sau pot merge în ciuda unei leziuni a măduvei spinării. Exoscheletele pot fi folosite și pentru aplicații industriale, de exemplu pe șantiere.

Roboți, drone și automatizarea vehiculelor

În ultimii ani am asistat la apariția roboților în sectoarele de asistență medicală și de viață asistată. În loc să înlocuiască complet interacțiunea umană cu îngrijitorii, ceea ce este atât de important pentru mulți oameni, roboții pot deschide noi canale de comunicare. În plus, roboții se vor ocupa atât de curățarea, cât și de securitatea spațiilor libere.

Dronele sunt folosite pentru a livra medicamente esențiale, pentru a monitoriza traficul pietonal în zonele publice și pentru a identifica locațiile cu risc crescut de transmitere a virusului.

Creșterea eficienței în rețeaua de transport public este o prioritate atât pentru furnizorii de servicii, cât și pentru autoritățile publice. Prin urmare, inițiativele referitoare la vehiculele cu conducere autonomă, vor continua cu un ritm din ce în ce mai mare.

5G și conectivitatea îmbunătățită

Un internet mai rapid și mai fiabil nu înseamnă doar că nu mai trebuie să așteptăm. Fiecare avans succesiv în conectivitatea mobilă de la 3G încolo a deschis noi cazuri de utilizare pentru internet:

  • 3G a făcut ca navigarea pe web și serviciile bazate pe date să fie utilizabile pe dispozitive mobile.
  • 4G a condus la creșterea platformelor de streaming video și muzical.
  • 5G va deschide, de asemenea, mai multe uși către ceea ce este posibil.
  • 5G înseamnă că serviciile bazate pe tehnologii avansate, cum ar fi realitatea augmentată și realitatea virtuală, precum și platformele de jocuri bazate pe cloud pot fi realizate oriunde și oricând.

Share

recente

Cât de departe a ajuns tehnologia astăzi?

Tehnologiile se dezvoltă mai rapid ca niciodată în aceste zile. Unele dintre ele au potențialul de a schimba radical societatea noastră: precum conducerea...

Cum îți afectează viața diabetul?

Diabetul afectează calitatea vieții? Majoritatea studiilor arată o calitate mai scăzută a vieții pentru persoanele cu diabet zaharat, decât pentru populația generală sănătoasă. Dacă...

Tehnologii care ne determină viitorul

Trăim într-o fază de răsturnări tehnologice: în câțiva ani, computerele și internetul au schimbat complet realitatea vieții și a muncii oamenilor.Blockchain-ul a...

De ce este hipertensiunea arterială atât de periculoasă?

Presiunea constantă ridicată pune o presiune puternică asupra vaselor. Pe măsură ce boala progresează, organe importante precum creierul, inima, rinichii și ochii sunt...

Tendințe tehnologice 2022

Roboții sunt în creștere în toate domeniile vieții. Ei există ca roboți industriali, drone, vehicule automate, roboți de asistență personală, roboți chirurgicali și...