Trăim într-o fază de răsturnări tehnologice: în câțiva ani, computerele și internetul au schimbat complet realitatea vieții și a muncii oamenilor.Blockchain-ul a devenit popular prin criptomonede precum bitcoin.Dar câștigă în importanță și în alte ramuri ale economiei precum logistica sau auditul IT.
Tehnologia blockchain
Blockchain-ul funcționează cu date criptate care sunt legate între ele cronologic: mai întâi un bloc, apoi un alt bloc și așa mai departe este atașat la o înregistrare de date originală. Rezultatul este un istoric al înregistrărilor de date care descriu, de exemplu, tranzacții financiare.
Particularitatea blockchain-ului este că toți participanții la sistem au o copie a întregii baze de date. Se vorbește despre un registru distribuit, adică „contabilitatea distribuită”. Dacă se adaugă un nou bloc – o nouă „legătură în lanț” -, blockchain-ul de pe computerul fiecărui participant este în consecință, actualizat.
Acest lucru duce la un grad ridicat de securitate împotriva manipulării: dacă o singură copie a lanțului de date este manipulată, există încă numeroase copii corecte în sistem. Înregistrarea de date manipulată este apoi pur și simplu sortată. În plus, ordinea blocurilor este asigurată printr-o sumă de control.
Beneficiile blockchain-ului
După cum am menționat, blockchain-ul formează baza pentru așa-numitele criptomonede, cum ar fi Bitcoin sau Ethereum. Marele avantaj al acestor metode de plată este că tranzacțiile financiare pot fi procesate direct și în siguranță între două părți: datorită noii tehnologii, ambele părți primesc o dovadă de încredere a faptului că, de exemplu, a sosit o plată. Prin urmare, nu mai este necesară o entitate intermediară, cum ar fi o bancă.
Mai recent, NFT-urile au fost adăugate ca variantă: jetoanele nefungibile sunt „jetoane” digitale în care este stocat un anumit activ – de exemplu, o operă de artă digitală sau o scanare antifalsificare al unui titlu de proprietate. Aceste jetoane sunt criptate folosind tehnologia blockchain, astfel încât nimeni să nu le poată copia ilegal. Spre deosebire de criptomonede, fiecare NFT are propria sa valoare, deci este unică în lume.
În logistică, blockchain-ul oferă posibilitatea de a documenta complet și fără falsificarea întregului traseu al unei mărfuri generale de la producție la retailer, fără a fi nevoie de o autoritate intermediară.
Blockchain-ul poate fi folosit și pentru a documenta operațiunile software critice pentru securitate. În acest fel, datele extrem de sensibile pot fi protejate împotriva manipulării. Exemple de aplicații sunt dosarele electronice de sănătate, contractele, secretele militare sau votul digital în alegeri.
Inteligenţă artificială
Inteligența artificială (IA) este mai veche decât se crede în mod obișnuit.Mașina Turing, un precursor al computerului, a fost dezvoltată în 1936. Termenul „inteligență artificială” a fost folosit pentru prima dată la o conferință a oamenilor de știință în 1956. Iar primul chatbot a văzut lumina zilei în 1966 sub numele de „ELIZA”.
În viața de zi cu zi, însă, AI a început să se impună abia în jurul anului 2011, de exemplu prin recunoașterea vorbirii de la Apple „Siri”. Pe lângă hardware-ul în continuă îmbunătățire, acest lucru s-a datorat în principal apariției abordării învățării automate.În loc să predefinite reguli formale pentru un sistem informatic, sistemul învață independent pe baza datelor existente.