Cum îți afectează viața diabetul?

-

Diabetul afectează calitatea vieții? Majoritatea studiilor arată o calitate mai scăzută a vieții pentru persoanele cu diabet zaharat, decât pentru populația generală sănătoasă. Dacă grupul de control al diabeticilor este comparat cu persoanele care suferă de alte patologii cronice, atunci imaginea se schimbă. Totul este relativ și depinde de boala și starea de sănătate a grupului cu care sunt comparați pacienții cu diabet.

Menține un stil de viață sănătos

Diabetul zaharat este o boală cronică netransmisibilă, care provoacă complicații și afectează semnificativ calitatea vieții pacienților. Diabeticii ar trebui să ia medicamente hipoglicemiante, să urmeze ghiduri dietetice stricte, să adere la recomandările de exerciții fizice și să evite excesul de greutate pentru a menține nivelul zahărului din sânge sub control și astfel, a preveni sau a întârzia posibilele complicații. Desigur, există diferențe în modul de viață al diabetului zaharat față de cel normal.

Disconfortul fizic rezultat în urma episoadelor de hipoglicemie sau hiperglicemie, suprapuse poverii sociale a acestei boli, poate fi influențat până în punctul în care persoana renunță. Există chiar și conceptul că „diabetul a preluat controlul”. O bună calitate a vieții este direct legată de aderarea la tratament și motivează pacientul să-și gestioneze boala. În diabet, automonitorizarea nivelului de zahăr din sânge, monitorizarea regulată de către un endocrinolog este importantă.

Tipuri de diabet

Există trei tipuri principale de diabet: tip 1, tip 2 și diabet gestațional (diabet în timpul sarcinii).

Diabet de tip 1

Se crede că diabetul de tip 1 este cauzat de o reacție autoimună (corpul se atacă singur din greșeală) care împiedică organismul să producă insulină. Aproximativ 5-10% dintre persoanele cu diabet au diabet de tip 1. Simptomele diabetului de tip 1 se dezvoltă adesea rapid. Este de obicei diagnosticată la copii, adolescenți și adulți tineri. Dacă ai diabet de tip 1, trebuie să iei insulină în fiecare zi. În prezent, nimeni nu știe cum să vindece diabetul de tip 1.

Diabet de tip 2

În diabetul de tip 2, celulele organismului nu răspund la insulină, care este produsă de pancreas, și nu pot menține nivelurile normale de zahăr din sânge. Aproximativ 90-95% dintre persoanele cu diabet, au tipul 2.

Se dezvoltă de-a lungul multor ani și este de obicei diagnosticat la adulți (dar este din ce în ce mai observată la copii, adolescenți și adulți tineri). Nu vei observa niciun simptom la început, așa că este important să-ți testezi glicemia dacă ești în pericol. Diabetul de tip 2 poate fi prevenit sau întârziat prin modificarea stilului de viață sănătos, cum ar fi pierderea în greutate, alimentația sănătoasă și activitatea activă.

Diabet gestațional

Diabetul gestațional se dezvoltă în timpul sarcinii și este provocat de sarcină. Dacă ai diabet gestațional, copilul tău poate avea un risc crescut de probleme de sănătate. Diabetul gestațional dispare de obicei după nașterea copilului, dar crește riscul de a dezvolta diabet de tip 2 mai târziu. Copilul tău are mai multe șanse să se confrunte cu probleme de obezitate în timpul copilăriei sau adolescenței și să dezvolte diabet de tip 2 mai târziu în viață.

Share

recente